رحم اجاره ای, قوانین و مقررات

حکم رحم اجاره ای از نظر وکیل اسلامشهر

حکم رحم اجاره ای از نظر وکیل اسلامشهر

حکم اجاره ای از نظر وکیل اسلامشهر – محسن قره داغی وکیل پایه یک دادگستری به شرح ذیل است:

انتقال جنین

تشکیل جنین در آزمایشگاه و انتقال آن به رحم نوع خاصی از تلقیح مصنوعی و یکی از مسائل مهمی است که در دنیای امروز مورد توجه دانشمندان است. این مساله دارای ابعاد مختلف حقوقی̒  مذهبی̒  پزشکی̒  زیست شناسی̒  اخلاقی̒  فلسفی و روان شناختی است و از این رو از دیدگاه های مختلف مورد بحث و بررسی واقع شده است.

جواز یا ممنوعیت انتقال جنین

در زمینه جواز یا ممنوعیت تشکیل جنین آزمایشگاهی و انتقال آن به رحم زن̒  حکم صریحی در حقوق اسلام دیده نمی شود. هرگاه جنین از اسپرم و تخمک زن و شوهری که خواهان بچه هستند̒  ولی از طریق طبیعی صاحب فرزند نمیشوند̒  تشکیل شده باشد̒  اشکالی در انتقال آن به رحم صاحب تخمک وجود ندارد. این عمل از نظر شرعی و قانونی مشروع است. لیکن هرگاه تشکیل جنین از نطفه شخص دیگری غیر از صاحب رحم و شوهر او باشد̒ مساله قابل بحث است. با توجه به اصل کلی اباحه واستثنائی بودن منبع می توان گفت انتقال جنین در اینگونه موارد نامشروع و غیرقانونی نیست; اما در بین فقهای معاصر در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد.

در حقوق ایران̒  قانون نحوه ی اهدا جنین به زوجین نابارور به این مساله پرداخته̒ و با شرایطی انتقال جنین حاصل از نطفه اجنبی را پذیرفته است.

صحت یا بطلان قراردادتولید مثل برای دیگری (اجاره رحم)

ممکن است انتقال جنین به رحم بیگانه به موجب قرارداد اجاره یا قرارداد دیگری اعم از معوض یا غیر معوض صورت گیرد̒  چنانکه زن شوهرداری که نمی تواند یا نمی خواهد به طور طبیعی صاحب فرزند شود̒  اقدام به تشکیل جنین از نطفه خود و شوهرش در آزمایشگاه می نماید و سپس برای انتقالذو پرورش جنین در رحم زن دیگر̒  با وی قرارداد اجاره می بندد و به تعبیری رحم او را برای انتقال و رشد جنین خود اجاره می کند. ممکن است تشکیل جنین با تلقیح مصنوعی نطفه شوهر به صاحب رحم انجام گیرد̒ نه در لوله آزمایشگاه مساله قابل بحث صحت یا بطلان این گونه قرارداد است.

قانون ایران در این مورد ساکت است.ممکن است گفته شود: برابر حاکمیت اصل اراده ̒ این قرارداد ̒  نوعی ارائه خدمت (اجاره شخص) یا واگذار کردن منافع وجود خود تحتشرایطی نظیر قرارداد کار استو علاوه بر این که مخالفتی با نص صریح قوانین آمره ندارد و مخل نظم عمومی و اخلاق حسنه نیست̒ دارای منفعت عقلائی است و این رو صحت و اعتبار چنین قراردادی قابل قبول است.

درمقابل ̒ میتوان گفت : قرارداد مزبور نوعی تجاوز به حریم زندگی مشترک زوجین و کانون خانواده است و به حقوق معنوی زن و شوهر و صاحب رحم لطمه می زند و چنین قراردادی برخلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه است و برابر مواد 960و 975 قانون مدنی باطل به شمار می آید. وانگهی این گونه قراردادها مغادیر اصل غیرقابل معامله بودن بدن انسان و وضعیت اشخاص است. در حقوق فرانسه̒ رویه ی قضائی همین نظر را پذیرفته و در حقوق ایالات متحده آمریکا نیز به رغم برخی از آرا قضائی که صحت آن را پذیرفته اند نظریه ی بطلان در میان حقوقدانان و محافل مذهبی طرفداران جدی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *